nieuws

Klant stuurt formulier niet op: tussenpersoon betaalt schade

Archief

De rechtbank Utrecht heeft een assurantietussenpersoon veroordeeld tot het volledig vergoeden van de schade na een ongeval met een auto die niet verzekerd was. Dat was het gevolg van het niet opsturen van het aanvraagformulier.

 

De uitspraak betreft het Woerdense kantoor HypotheekOffice, dat in 2008 en 2009 als verzekeringsadviseur optrad voor een lokaal gevestigd bouwbedrijf. Hoewel de bedrijfsauto (een Citroën Berlingo) in 2008 is verzekerd bij Interpolis, wordt in maart dat jaar bij Noordhollandsche van 1816 offerte opgevraagd voor een nieuwe polis. Noordhollandsche verleent daarbij twee weken voorlopige dekking. De twee vennoten van het bouwbedrijf sturen het aanvraagformulier echter niet naar Oudkarspel, waardoor de polis nooit tot stand komt.

 

Twee maanden later wordt wel de polis bij Interpolis opgezegd; die bevestigt dat op 9 juni met een brief. Op 16 juni is de auto betrokken bij een ongeval; een dag later regelen de bouwvennoten en HypotheekOffice -alsnog een polis bij Noordhollandsche, maar de dekking gaat uiteraard pas op 17 juni in.

 

Expliciet wijzen

Voor de rechtbank betoogt de tussenpersoon dat de twee bouwvakkers toch zeker de helft van de schade (vooralsnog bijna _ 25.000, in eerste aanleg vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer) moeten betalen. Zij wisten namelijk verdraaid goed dat het voertuig onverzekerd was. Immers, ze betaalden geen premie, hadden geen groene kaart en hebben toch de royementsbrief van Interpolis gelezen, zo is zijn redenatie.

 

De rechtbank raakt daar echter niet van overtuigd en schrijft de omissie volledig toe aan de tussenpersoon. Die had zijn klant expliciet moeten wijzen op de gevolgen van het niet opsturen van het aanvraagformulier. Door dat niet te doen en sussende woorden te gebruiken dat "alles wel in orde zou komen", is de zorgplicht van een assurantietussenpersoon geschonden en een wanprestatie geleverd.

 

Overigens heeft HypotheekOffice de activiteiten inmiddels gestaakt.

 

Reageer op dit artikel