nieuws

Intermediair wil tuchtrecht

Archief

Adfiz, de branchevereniging waarin 1250 financiële intermediairs zijn verenigd, wil dat er voor hun sector eigen tuchtrecht komt. Ook moet er een personenregister van onafhankelijke adviseurs in het leven worden geroepen. ‘Falende adviseurs moeten kunnen worden bestraft en openlijk worden uitgeschreven’, zegt voorzitter Bob Veldhuis van Adfiz in Het Financieele Dagblad.

Intermediair wil tuchtrecht

(…)De voorstellen passen in een offensief van Adfiz om de reputatie van hun beroepsgroep te verbeteren. ‘We zijn in het verleden te lankmoedig geweest. De onafhankelijke status van onze beroepsgroep is sterk onder druk komen te staan. We moeten schoon schip maken’, aldus Veldhuis.

(…)‘We waren te veel een verkoopkanaal geworden. Zo zien diverse verzekeraars ons nog steeds. Daar willen we van af’, zegt Veldhuis. Een verkoper en onafhankelijk adviseur gaan volgens hem niet samen. ‘De tussenpersoon moet weer helemaal in het belang van de klant handelen.’

Om dat te bereiken, moet onder meer de beloning van intermediairs worden veranderd. Voor complexe producten zoals hypotheken, pensioenen en levensverzekeringen wil Adfiz helemaal af van het provisiesysteem. Daarvoor in de plaats moet de klant voor de adviezen van de tussenpersoon betalen. ‘Daarnaast zouden de verzekeraars en banken een vergoeding moeten betalen voor administratieve arbeid die niet bij een klant is te factureren. Dat moet een vaste en transparante vergoeding worden, anders wordt daar weer op geconcurreerd’, vindt Veldhuis.

Hiermee is Adfiz het in grote lijnen eens met voorstellen van grote verzekeraars, hoewel die niet reppen over de administratieve vergoeding.

(…)De intermediairsclub gaat echter lijnrecht in tegen het officiële standpunt van de verzekeraars als het gaat om de beloning voor schadeverzekeringen. ‘Hier moet provisie in stand blijven omdat de producten dan voor iedereen betaalbaar blijven
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
'Kamer wil dat banken hun gedragscode aanscherpen'
(Volkskrant, pag. 24)
 
Achmea betaalt meer aan klant met woekerpolis
(Volkskrant, pag. 26; Algemeen Dagblad, pag. 23; De Telegraaf, pag. 26; Het Parool, pag. 19; De Gelderlander, pag. 13; Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
FNV stort 30 miljoen in eigen armlastig pensioenfonds
(Volkskrant, pag. 26; Algemeen Dagblad, pag. 23; De Telegraaf, pag. 23)
 

Toch geld gedupeerden van Verzekerd Keur

(De Gelderlander, pag. 3)

 

Curatoren DSB: 'Eén regeling'
(Algemeen Dagblad, pag. 22: Het Financieele Dagblad, pag. 11)
 

Meer mensen met schuld in de knel

(De Telegraaf, pag. 11)

 

Banken krijgen tijd voor zelfregulering

(De Telegraaf, pag. 23)

 

Zorg en Welzijn hekelt ‘eenzijdige aanpak’ DNB

(De Telegraaf, pag. 23)

 

Boete bij beëindigen zakelijke hypotheek

(De Telegraaf, pag. 24)

 

Weinig interesse opnemen spaarloon

(Het Parool, pag. 18)
 
Pensioenfonds Zorg presenteert crisisscenario
(Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
Banken en verzekeraars reageren deemoedig op Haagse eisen
(Het Financieele Dagblad, pag. 4)

Reageer op dit artikel