nieuws

HDN geeft gebruikers inzicht in marktpositie

Archief

Nieuwe site levert

 

data over aanvragen

 

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN), waarop ruim 4.000 tussenpersonen en 35 geldverstrekkers zijn aangesloten, heeft zijn site vernieuwd. Belangrijkste wijziging is de toevoeging van het onderdeel HDN Index, waarmee de gebruikers inzicht krijgen in hun marktpositie.

 

HDN is goed voor 70% tot 80% van alle hypotheken die via het intemediair worden verstrekt; daarmee bestrijkt het netwerk 45% van de totale markt. "Eind volgend jaar willen we ons aandeel in de intermediaire markt hebben vergroot tot 90%", zegt Robin Baks, vicevoorzitter van HDN. Een middel om dat te bereiken is het uitbreiden van de site met managementinformatie over de via HDN aangevraagde hypotheken. Gebruikers met een licentie krijgen gratis toegang tot deze gegevens.

 

"Een van onze sterke punten is dat wij over veel data beschikken", zegt Arjen de Bake van HDN Beheer toe. "Die data willen wij beschikbaar stellen zonder NAW-gegevens." De gegevens worden opgeslagen bij softwarebedrijf CS Net.

 

In samenwerking met Faster Forward en Hippoline is nu een applicatie ontwikkeld die managementinformatie ontsluit voor geldverstrekkers en intermediair. Die bevat onder meer gegevens over aflossingsvormen, renteperiodes en locatie en leeftijd van hypotheekaanvragers.

 

De gebruiker kan in HDN Index op diverse kenmerken zijn portefeuille afzetten tegen de totale markt. "Zo kan een geldgever nagaan waar de meeste starters zitten en wat in die regio’s zijn marktaandeel in dat segment is", geeft De Bake als voorbeeld.

 

De marktinformatie wordt continu bijgewerkt: "Bij elke aanvraag worden de gegevens aan het systeem toegevoegd."

 

Volgens Baks krijgen de gebruikers met HDN Index meer grip op hun portefeuille. "Tot nu toe waren alleen gegevens van het Kadaster beschikbaar, waarin de uiteindelijk ingeschreven hypotheken zijn opgenomen. Wij leveren actuele informatie over aangevraagde hypotheken zodat trends en ontwikkelingen in een vroeg stadium zichtbaar zijn.

 

Beveiliging van data is een belangrijk element. "Om dat te waarborgen is een audit en een penetratietest uitgevoerd door KPMG. De beveiliging is dus in orde."

 

Reageer op dit artikel