nieuws

DSB moet 80% restschuld van klanten betalen

Archief

De rechtbank in Alkmaar heeft geoordeeld dat DSB 80% van de restschuld van aandelenovereenkomsten van haar klanten voor rekening moet nemen.

 

Klanten sloten in 1999 een aandelenoverkomst met DSB via tussenpersoon Crefinass. Deze klanten kwamen naar de tussenpersoon om een lening over te sluiten onder gunstige condities. Tijdens het gesprek haalde Crefinass de klanten over om een aandelenovereenkomst te sluiten.

 

In de Dexia-zaken heeft het gerechtshof Amsterdam eind 2009 geoordeeld dat de verkoper van effectenleaseovereenkomsten een onderzoeksplicht heeft naar de financiële situatie van de klant en deze ook nadrukkelijk moet wijzen op het risico van een restschuld aan het einde van de overeenkomst.

 

De Alkmaarse rechtbank heeft vastgesteld dat aan één van beide voorwaarden niet is voldaan door DSB. In de Dexia-zaken kwam 2/3 van de restschuld van de klant voor rekening van deze bank. Klanten hadden in die zaken zelf belangstelling getoond in de effectenleaseregeling. Omdat de tussenpersoon van DSB de klanten overhaalde om een aandelenovereenkomst te sluiten, oordeelde de rechter dat DSB 80% van de restschuld van haar klanten moet betalen.

 

Medio juli veroordeelde de rechtbank Utrecht ook Afab Geldservice tot het vergoeden van 80% van de schade die een klant heeft geleden na het aangaan van een aandelenleaseovereenkomst.

 

Reageer op dit artikel