nieuws

Concurrentie op zorgverzekeringsmarkt neemt met inlijving De Friesland weer af

Archief

Met de fusie tussen de De Friesland en Achmea levert de grootste van de kleine verzekeraars zijn zelfstandige positie in. Volgens de kleinere verzekeraars is dat niet goed voor de concurrentieverhoudingen op de zorgverzekeringsmarkt. ‘Ik vind het jammer’, zegt Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid en van de koepel van de kleinere verzekeraars VRZ. ‘Ik ben wel een beetje bezorgd over het spel van de marktwerking. Voor dat spel heb je voldoende spelers nodig.’

Concurrentie op zorgverzekeringsmarkt neemt met inlijving De Friesland weer af

Van Houten twijfelt ook aan de voordelen van schaal. 'Als je kijkt naar de afgelopen jaren, dan zie je dat schaal niet zo veel voordelen oplevert voor de zorginkoop en voor de klanten.' Hij wijst er verder op dat sinds de crisis de trend in de financiële wereld de andere kant opgaat. 'Er is juist een tendens naar kleinschaligheid.'
Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is in de zorgverzekeringsmarkt een grote consolidatieslag op gang gekomen. De grote verzekeraars VGZ en Univé vormden Uvit, Agis ging samen met Achmea, en CZ heeft de zorgactiviteiten van Delta Lloyd overgenomen. De grote vier – Achmea, Uvit, CZ en Menzis – hebben inmiddels bijna 90% van de markt in handen.
(Het Financieele Dagblad, pag. 5)
 
Zie ook:
 
Nieuwe consolidatieslag zorg
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)

 

Fusie tussen verzekeraars Achmea en De Friesland

(De Telegraaf, pag. 21; De Gelderlander, pag. 14, Volkskrant pag. 26; Algemeen Dagblad, pag. 23; Trouw, pag. 7)

Reageer op dit artikel