nieuws

Beloningsidee: fonds voor landelijk verrichtingentarief

Archief

Provisies bij schadeverzekeringen zouden vervangen moeten worden door vaste tarieven per verrichting. Verwerking van de geldstromen en bijbehorende administratie zou moeten worden uitbesteed aan een nog op te richten fonds. Dat fonds (CareXL genoemd) moet op non-profitbasis werken en eigendom worden van intermediairverzekeraars en tussenpersonen. 

Beloningsidee: fonds voor landelijk verrichtingentarief

Dat idee lanceren drie ondernemers uit de Haagse regio: Robbert Boonk, Boudewijn Roest en Kees Bruin. Laatstgenoemde is eigenaar van intermediairbedrijf Impala Advies en was tot 2004 manager marketinginformatie bij Nationale-Nederlanden. Volgens Bruin is het idee dit voorjaar al besproken met de grote verzekeraars en standsorganisatie Adfiz, maar toen nog niet omarmd.
Bruin erkent dat er bezwaren kleven aan het concept. Zo moet het verrichtingentarief, afgekeken van de medische wereld, als beloningsvorm wettelijk mogelijk worden gemaakt. Het fonds zal bovendien administratief een omvangrijk karwei worden. De Haagse tussenpersoon is echter van mening dat verzekeraars administratieve besparingen gaan boeken, waardoor zij de kosten van het fonds kunnen betalen.
Het verrichtingentarief zou onafhankelijk van maatschappij of hoogte verzekerde som landelijk gelijk moeten zijn en transparant zijn voor klanten. Het fonds incasseert en betaalt de tarieven, zodat verzekeraars geen rol meer hebben in de uitbetaling van de beloning aan tussenpersonen. Het fonds "staat voor verlengen van de levensduur van het intermediaire beloningssysteem", maar moet een tussenstap zijn naar andere beloningsvormen dan provisie; CareXL zou op termijn opgeheven kunnen worden.

Reageer op dit artikel