nieuws

AFM maakt gespreid betalen van toezichtskosten lastiger

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt het financiële dienstverleners een stuk lastiger om in aanmerking te komen voor gespreide betaling van de jaarlijkse toezichtbijdrage.

 

Vergunninghouders moeten voortaan een tien pagina’s tellend formulier invullen, met daarin onder meer vragen over zaken als het saldo van bankrekeningen, de WOZ-waarde van de woning en het type auto en de kilometerstand. Verder wordt naar het inkomen, alimentatie, ziektekostenpremies en belastingschulden gevraagd. Van vrijwel alle opgaven wordt ter bewijsvoering een kopie gevraagd, naast een kopie van de laatste drie jaarrekeningen van de vennootschap.

 

Geen begrip

Een jaarbijdrage voor het toezicht van de AFM loopt voor een kantoor met vijf personeelsleden al gauw op tot meer dan _ 2.500. Volgens Jurjen Oosterbaan, directeur van adviesbureau D&O, is het in deze economisch lastige tijd gepast om gespreide betaling mogelijk te maken. "De AFM geeft er blijk van geen begrip te hebben voor de moeilijke situatie waarin veel financieel dienstverleners op dit moment verkeren", vindt hij.

 

Bovendien vindt hij de vragen die de AFM stelt onnodig stigmatiserend. "Het formulier strookt ook op geen enkele wijze met het overheidsbeleid om de administratieve lasten voor ondernemers te verlagen."

 

Vernieuwd

De toezichthouder is zich van geen kwaad bewust. "Wij vroegen altijd al informatie op aan de verzoekers tot gespreide betaling. Dat formulier is vernieuwd, meer niet", aldus een AFM-woordvoerder. Het veel uitgebreidere formulier is volgens hem geen poging om het aantal gespreide betalingen terug te dringen. Hoeveel vergunninghouders daar nu van gebruik maken, wenst de AFM niet bekend te maken.

 

Reageer op dit artikel