nieuws

Afab opnieuw nat voor rechtbank

Archief

Afab Geldservice is opnieuw als verliezer uit een juridische kwestie gestapt. De rechtbank Utrecht heeft de kredietbemiddelaar veroordeeld voor de schade die een klant leed na een financieel advies door Afab. Daarbij werd het oversluiten van een consumptief krediet gekoppeld aan het aangaan van een effectenleasecontract.

Afab opnieuw nat voor rechtbank

In het verweer stelt Afab geen advies te hebben gegeven, maar de klant slechts op een product "opmerkzaam te hebben gemaakt" en voorts louter als "hulppersoon" van de kredietaanbieder te hebben opgetreden. Een soortgelijk pleidooi slaagde in juli evenmin in een zaak met Aegon in de rol van aanbieder.
De jongste uitspraak betreft een handeling van tien jaar geleden. Een klant loste toen met een nieuwe lening bij Defam (van € 22.689) een bij Postbank lopende lening van € 13.777 af. Afab koppelde daar een effectenleasecontract van Defam aan, waarbij nog eens € 20.930 werd geleend. De overeenkomst werd in 2003 stopgezet; pas in 2007 werd Afab door de klant aansprakelijk gesteld.
De rechtbank stelt dit keer dat Afab wel degelijk adviseerde, haar gedragingen niet aan Defam kan toerekenen en dat zij had moeten inzien dat de overeenkomst "een onaanvaardbare zware financiële last" op de schouders van de klant legde. Afab moet bijna € 7.000 betalen: 60% van de betaalde rente en de restschuld.

Reageer op dit artikel