nieuws

Adfiz scheidt schadepolissen van financieel advies

Archief

De intermediaire brancheorganisatie Adfiz wil een scheiding gaan aanbrengen tussen verzekeringsadvies over schade- en zorgpolissen en financieel advies over zaken die het leven en vermogensopbouw aangaan. Die scheiding moet zichtbaar zijn in de opleidingseisen en de beloning. Voor financieel advies betaalt de klant rechtstreeks aan de adviseur, bij verzekeringsadvies houdt Adfiz vast aan provisie.

Adfiz scheidt schadepolissen van financieel advies

Adfiz heeft vandaag de 'beschouwing' "Financiële dienstverlening in beweging 2011-2014' gepubliceerd. Volgende week volgt een position paper die specifiek op de beloning zal ingaan. Op dat punt doet Adfiz al enkele schoten voor de boeg. Zo wil de brancheorganisatie inmiddels ook niets meer weten van incentives en omzetbonussen: "Deze zijn niet in het belang van de klant en passen in geen enkel toekomstig beloningssysteem."
Adfiz stelt dat "de beloning voor dienstverlening van de adviseur op andere wijze vorm moet krijgen". De koepel wil de optie open houden dat een directe beloning van de klant aan de adviseur, mits transparant, door aanbieders mag worden geïncasseerd, tegelijk met de premie. "Om advies voor iedereen toegankelijk te maken." Bovendien moeten aanbieders transparante vergoedingen kunnen betalen aan het intermediair voor "gemaakte kosten die bijdragen aan een efficiëntere en effectievere keten".
Onder de geopperde 'oplossingrichtingen' staat ook het voorstel om execution only van financiële producten te verbieden. Het argument daarvoor is "bescherming van klanten tegen producten waarvan zij de consequenties niet kunnen overzien".

Reageer op dit artikel