nieuws

Eigen Huis: dvd hypotheekadviseur onder de maat

Archief

De kwaliteit van de informatie die hypotheekadviseurs verstrekken over hun dienstverlening en beloning is nog steeds ver onder de maat. Dit stelt Vereniging Eigen Huis na een tweede onderzoek onder 24 onafhankelijke hypotheekadviseurs. De vereniging vindt het verplichte dienstverleningsdocument (dvd) in zijn huidige vorm mislukt.

Eigen Huis: dvd hypotheekadviseur onder de maat

Hoewel Eigen Huis ten opzichte van een jaar geleden "enige vooruitgang" constateert, is de informatie over diensten en vergoedingen nog vaak onduidelijk en soms zelfs onbegrijpelijk opgeschreven. "Omdat het document bovendien vormvrij is, is het voor de consument vrijwel onmogelijk om de prijs-kwaliteitverhouding van adviseurs fatsoenlijk met elkaar te vergelijken." Volgens Eigen Huis gebruiken consumenten het dvd om die reden nauwelijks.
De verplichting hun beloning in euro's te tonen wordt slechts door 38% van de onderzochte adviseurs opgevolgd, stelt Eigen Huis. "De meerderheid laat de provisie-inkomsten nog steeds zien als versluierend percentage van de hypotheek." De helft vermeldt niet de provisie-inkomsten op veel verkochte bijproducten als betalingsbeschermers en overlijdensrisicoverzekeringen.
Verder maakt 71% van de onderzochte adviseurs geen onderscheid tussen afsluitprovisie en doorlopende provisies, geeft 79% niet aan bij hoeveel geldverstrekkers de hypotheek kan worden ondergebracht, geeft 30% geen inzicht in het aantal uren dat met het hypotheekadvies gemoeid is en is bij 62% het dvd niet online beschikbaar. De actieve nazorg van tussenpersonen blijft in vrijwel alle gevallen onbenoemd.

Reageer op dit artikel