nieuws

Familiebedrijven bemiddelen iets beter

Archief

Overdragen leiding/eigendom bij 30% actueel

 

De laatste drie jaar heeft twee derde van de assurantiebedrijven die eigendom zijn van een familie een omzetstijging gerealiseerd. Bij niet-familiebedrijven is dit percentage lager: 58%.

 

Voorts beoordeelt 67% van de familiebedrijven de huidige eigen prestaties beter tot veel beter dan die van hun belangrijkste concurrenten. Bij niet-familiebedrijven heeft maar de helft dit vertrouwen. Dit concludeert hoogleraar Roberto Flören van de Nyenrode Business Universiteit, na een onderzoek in opdracht van verzekeraar De Goudse, zelf een familiebedrijf.

 

  &nbspVan de 330.000 bedrijven in ons land is 55% een familiebedrijf; bij assurantietussenpersonen ligt dit aandeel op 60%. Gemiddeld is zo’n familiebedrijf in de verzekeringsbranche 38 jaar oud, tegen 20 jaar voor niet-familiebedrijven. Van de familiebedrijven is 60% volledig eigendom van de directeur; bij 19% zijn andere familieleden mede-eigenaar. De helft van de 125 ondervraagde directeuren heeft het bedrijf zelf opgericht; bijna een kwart heeft het bedrijf van familie overgenomen. Het grootste familiebedrijf heeft 110 werknemers.

 

Opvolging

Van de onderzochte assurantiekantoren is 30% actueel bezig met het overdragen van de leiding en het eigendom. Een kwart van de familiebedrijven verwacht met het regelen van de opvolging de komende drie jaar problemen te krijgen; bij niet-familiebedrijven is dat een stuk lager: 15%.

 

  &nbspDe belangrijkste redenen om van bedrijfsopvolging af te zien zijn: risico voor het bedrijf (19%), geen zeggenschap meer (16%), geen zinvolle tijdsbesteding meer (14%), geen opvolger (10%), lopend overleg met familieleden (7%), nog ontbreken van bedrijfswaardering (7%).

 

  &nbspBij niet-familiebedrijven is een externe koper in 50% van de gevallen de meest waarschijnlijke nieuwe eigenaar; bij familiebedrijven gebeurt dit minder vaak (37%). Daar zijn kinderen in 25% van de gevallen de beoogde nieuwe eigenaren; dit gebeurt maar bij 6% van de niet-familiebedrijven. In een kwart van de gevallen wordt gekozen voor bedrijfsbeëindiging. Volgens onderzoekers is dat wel emotioneel, maar wordt daarmee wel erger voorkomen: gebrek aan opvolging is in 10% van de gevallen de oorzaak van een faillissement.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.