nieuws

Grote branden in 2008 goed voor bijna half miljard schade

Archief

Grote branden hebben afgelopen jaar voor een totaalbedrag van _ 490 mln aan schade veroorzaakt. De grootse schadelast veroorzaakte de brand bij de TU Delft. Die kostte de verzekeringsbranche _ 140 mln.

 

Het aantal grote branden (meer dan _ 1 mln schade) is met 96 stuks lager dan de 108 branden in 2007, maar nog altijd fors hoger dan in 2006 (79) en 2005 (73). De schadelast is ruim _ 50 mln hoger dan in 2007 (_ 445 mln).

 

  &nbspOnlangs berekende het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) dat er een duidelijke samenhang bestaat tussen het economisch tij en het aantal grote branden. Gemeten over twintig jaar gaan economische pieken gelijk op met dalende brandschade. "Of in de huidige recessie ook meer branden zullen komen, moeten de cijfers over 2009 uitwijzen. Vooralsnog is er sinds 2007 een stijgende lijn", aldus het Verbond van Verzekeraars, dat waarschuwt voor de gevolgen van bezuinigingen op brandpreventie:

 

  &nbsp"Bedrijven investeren altijd minder in preventiemaatregelen en verzekeringen als het economisch tegenzit", aldus Verbondsdirecteur Richard Weurding. "Wat dat betreft staat ons nog wel het nodige te wachten. Ik vind dat de knop om moet."

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.