nieuws

Achmea Zorg spoort € 4 mln aan fraude op

Archief

De zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis en Groene Land, hebben in 2008 voor ruim € 2,3 mln aan fraude opgespoord en teruggevorderd. Los daarvan heeft Achmea ruim € 1,7 mln aan zorgkosten teruggevorderd als gevolg van ‘administratieve fouten’ en ‘onterechte declaraties’, waarbij vermoeden van fraude aanwezig was.

Achmea Zorg spoort € 4 mln aan fraude op

Volgens Achmea zijn zorgverleners voor circa 70% van de fraudeschadelast verantwoordelijk, vanwege gemiddeld hogere declaraties. Maar ook verzekerden zouden regelmatig frauderen. Achmea signaleert een toename van fraude met persoonsgebonden budgetten en opvallend veel cosmetische neuscorrecties in Iran, die als ongeval worden gepresenteerd door een 'dichtslaande taxideur'. Ten opzichte van 2007 heeft de afdeling Speciale Zaken van Achmea Zorg in 2008 € 700.000 meer aan fraude gedetecteerd. Afgelopen jaar is Achmea gestart met een geautomatiseerd detectiesysteem in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit systeem is erop gericht om afwijkende patronen in digitale declaraties te herkennen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.