nieuws

Zorgpremies hoger dan verwacht

Archief

CZ en Delta Lloyd

Bij zorgverzekeraar CZ gaat de premie voor de basisverzekering met € 3 per maand omhoog. Deze komt dan uit op € 93,75. De maandpremie voor de Zorgkeuze Polis bedraagt komend jaar € 96,25 (+ € 2). De internetverzekering CZ Direct komt op € 86,00 (83,25). CZ voert komend jaar geen extra premiestijging door om de financiële reserves aan te vullen. "Dat hoeven wij niet te doen, omdat we in ruime mate voldoen aan de solvabiliteitseisen van toezichthouder DNB."
 
De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen komend jaar ook; de meeste met gemiddeld 5%.
 
Delta Lloyd Zorg, met als risicodrager CZ, heeft de premie voor de basisverzekering (een restitutiepolis) vastgesteld op € 98,50. Dit is een stijging van 2,8%. De aanvullende polissen worden 0% (Start-pakket) tot 5,9% (Top) duurder.
 
De premie voor de ziektekostenverzekering van Ohra (eveneens CZ) gaat omhoog naar € 96,50 (94,16).
 
Verlieslatend
Menzis heeft de premie van de basisverzekering met 3% verhoogd. Voor de naturavariant (ZorgVerzorgd) betekent dat € 94,75 per maand en de restitutievariant (ZorgZó) € 98,75 per maand.
 
De premies voor de aanvullende polissen stijgen tussen de 2% en 2,9%. De extra uitgebreide aanvullende polissen worden echter fors duurder. De Menzis Extra Verzorgd 4 wordt € 8 per maand duurder en Menzis Tandverzorgd 4 wordt € 10 per maand duurder. "We zijn verlieslatend op deze polissen en wilden voor het overgrote deel van onze verzekerden de verhoging zo beperkt mogelijk houden. Vandaar dat wij voor de duurdere aanvullende polissen, waar maar 3% van onze klanten gebruik van maakt, de premies fors hebben verhoogd", aldus een woordvoerder.
 
Uvit
Uvit (Univé/VGZ/IZA/Trias) heeft zijn premies niet gemeld, maar verwijst naar de website van Independer. "De premies die daar staan zijn overigens brutopremies. Geen één klant van ons krijgt deze premies. Er worden kortingen gegeven van 3% tot maximaal 10%", aldus een woordvoerder.
 
De premie voor de basisverzekering gaat bij Univé met ruim € 4 per maand omhoog naar € 97,25 (92,90); de restitutiepolis gaat € 103,25 (98,90) kosten. Dezelfde premies gelden voor VGZ en IZA. Bij Trias stijgt de premie voor de naturaverzekering nauwelijks.
 
Cares
Cares, de risicodrager van de zorgpolis van De Goudse, paste de zorgpremie voor 2010 binnen een dag aan. Er werd eerst melding gemaakt van een met 6% gestegen premie; na de bijstelling enkele uren later is die stijging nog maar 4,2%. De maandpremie van de ziektekostenverzekering van De Goudse komt uit op € 99,95.
 
Als verklaring voor de stijging werden aanvankelijk ook de verhoogde solvabiliteitseisen van toezichthouder DNB opgevoerd. Een woordvoerder van Cares, onderdeel van fusiebedrijf Uvit, verklaart de plotselinge bijstelling als "voortschrijdend inzicht".

Reageer op dit artikel