nieuws

Woonverzekering duurder ondanks tariefdaling

Archief

Volgens onderzoeksbureau MoneyView zijn de tarieven van inboedel- en opstalverzekeringen de afgelopen twee jaar gedaald met respectievelijk 7% en 1%. De werkelijk in rekening gebrachte premies zijn echter gestegen met respectievelijk 20% en 8%, zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde Research Special Woonverzekeringen.

Woonverzekering duurder ondanks tariefdaling

Oorzaak van deze schijnbare tegenstrijdigheid is een gewijzigde manier van waardebepaling van de te verzekeren inboedels en opstallen. Dit heeft tot gevolg dat dezelfde inboedel nu tegen een hogere waarde wordt ingeschat dan twee jaar geleden het geval zou zijn geweest. De te betalen premie valt hierdoor ook hoger uit. De daling van de tarieven wordt zo tenietgedaan door de stijging van de waarde van de inboedels.

Dit is overigens alleen van toepassing op nieuw te sluiten woonverzekeringen. De prijsverschillen voor nieuwe inboedel- en opstalverzekeringen zijn fors, aldus de onderzoekers van MoneyView. De verschillen tussen de duurste en de goedkoopste aanbieder kunnen oplopen tot meer dan 200%, met uitschieters (in zeer specifieke situaties) naar 800%.

Reageer op dit artikel