nieuws

‘Wij hebben geen AFM-vergunning nodig’

Archief

De AFM heeft onlangs een last onder dwangsom opgelegd aan Wiendels BV in Stadskanaal, omdat het bedrijf niet voldeed aan herhaalde verzoeken om informatie over de omvang van kredietverleningen, zonder over een vergunning te beschikken. De (maximale) boete beloopt € 80.000.

‘Wij hebben geen AFM-vergunning nodig’

De AFM stuurde op 10 juli een informatieverzoek aan Wiendels. Wat de precieze aanleiding was, staat niet in de bekendmaking vermeld. Feit is, dat er al in de loop van mei dit jaar op een internetforum berichten verschenen over leningactiviteiten van Wiendels. De website van het bedrijf was daar heel duidelijk in: "Voor Nederland en België zijn wij dus particuliere financiële geldverstrekkers en zijn dus vrijgesteld voor de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Wij hebben dus geen AFM-vergunning nodig".
In een snelle reactie op de brief van de AFM meldde de twijfelende Wiendels: "Om geen onnodige risico's te nemen, stoppen wij met het verlenen van kredieten". Op vervolgbrieven van de AFM werd helemaal niet meer gereageerd, waarna op 22 september de last onder dwangsom werd opgelegd.

Reageer op dit artikel