nieuws

Weurding over naleving letselcode: ‘Geef ons nog ten minste drie jaar’

Archief

"Geef ons nog ten minste drie jaar om te kijken hoe de naleving van de Gedragscode Behandeling Letselschade zich verder ontwikkelt." Dat openlijke verzoek uitte directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars vorige week in de tv-uitzending van Tros Radar.

 

Volgens Weurding gaat het de goede kant op met de snelheid van afhandeling, "maar het werkt nog niet optimaal".

 

Professor Arno Akkermans had wetgeving naar Frans voorbeeld gesuggereerd. Het gaat om een tijdslimiet voor verzekeraars om met een uitkering over de brug te komen. Blijkt dat bedrag later, bij toetsing door de rechter, onvoldoende te zijn geweest, dan moet de verzekeraar het verschil dubbel aan het slachtoffer betalen.

 

Oproep

De Stichting De Ombudsman roept letselschadeslachtoffers en nabestaanden op om hun ervaringen te delen. Een rapport van deze stichting in 2003 leidde tot allerlei kwaliteitsinitiatieven, zoals de gedragscode en een keurmerk, maar de vraag is of er echt iets is veranderd. In het komende voorjaar moet een nieuw rapport uitkomen.

 

In de uitzending van Tros Radar kwamen twee whiplashslachtoffers aan het woord, die allebei verklaarden akkoord te zijn gegaan met een als onvoldoende beleefde schikking, omdat zij het vechten voor een betere regeling moe waren.

 

Voeging in strafproces

Slachtofferhulp Nederland en rechtsbijstandverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars, zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Dit houdt in dat Slachtofferhulp Nederland in beginsel de zogeheten voeging in een strafproces zal overnemen van de rechtsbijstandverzekeraars.

 

Rechtsbijstandverzekeraars zullen voortaan verzekerden die hun civiele vordering in het strafproces willen laten ‘meeliften’, adviseren om deze voeging op te laten maken door Slachtofferhulp Nederland. Het voordeel van voegen is, dat het slachtoffer niet een aparte procedure hoeft te starten om zijn schade te verhalen op de dader. Het staat het slachtoffer wel altijd vrij om tóch de rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen. Hij of zij is daarvoor immers verzekerd.

 

Het zal jaarlijks gaan om ongeveer 1.500 voegingen. Slachtofferhulp Nederland is zeer content met de samenwerking. Jaap Smit, algemeen directeur: "Het is goed om te zien dat verzekeraars ons zien als de expert op het gebied van voegingen."

 

Reageer op dit artikel