nieuws

‘Verzekeraars kunnen temperatuurverhoging niet aan’

Archief

Een stijging van de temperatuur op aarde zal tot veel duurdere en moeilijker te verkrijgen verzekeringsdekkingen leiden, zo heeft de associatie van Britse verzekeraars (ABI) door onder meer meteorologische onderzoekers laten vaststellen. Vooral overstromingen en stormen zullen voor kolossale schades gaan zorgen.

‘Verzekeraars kunnen temperatuurverhoging niet aan’

Het onderzoek heeft onder meer in kaart gebracht wat de schade zal zijn van overstromingen en stormen in het Verenigd Koninkrijk, bij temperatuurstijgingen van twee, vier of zes graden. Bij een stijging van vier graden zal op jaarbasis het in frequentie en hevigheid toenemende natuurgeweld voor 14% meer vloedschade zorgen (€ 700 mln per jaar) en 25% meer stormschade (€ 900 mln). Eens in de honderd jaar zijn schades van € 6 mld (overstroming) en € 8 mld (strom) te verwachten, vooral in Wales en Zuidwest-Engeland.

"Dit heeft ernstige gevolgen voor verzekeraars, huiseigenaren, bedrijven en regeringen. De brede beschikbaarheid van brandverzekeringen komt in gevaar", aldus de ABI, die de boodschap onder meer richt op de deelnemers aan de aanstaande klimaattop in Kopenhagen.

Reageer op dit artikel