nieuws

Opnieuw boete voor kredietverstrekker

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft GMAC Nederland een bestuurlijke boete opgelegd ter hoogte van € 24.000. In de periode van 1 juli 2008 tot en met 26 februari 2009 heeft GMAC bij de acceptatie van consumptief krediet onvoldoende maatregelen in acht genomen om overkreditering te voorkomen.

Opnieuw boete voor kredietverstrekker

In het geval van consumptief kredietaanvragen houdt de AFM vast aan de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Toen deze normen op 1 juli 2008 werden aangescherpt heeft GMAC, ondanks een oproep van de AFM, nagelaten om de eigen criteria aan te passen. Toen op 1 oktober 2008 werd bepaald dat de VFN-normen inkomensafhankelijk dienen te zijn, is dit door GMAC ook niet tijdig doorgevoerd in het acceptatiebeleid. Daarop is de boete opgelegd.
GMAC is niet de eerste kredietverstrekker die op de bon is geslingerd door de AFM. In oktober legde de toezichthouder al boetes op aan International Card Services (Fortis Bank) en LeenSysteem. Begin deze maand werd Afab-dochter HDV beboet.

Reageer op dit artikel