nieuws

Fraudeurs moeten de cel in én terugbetalen

Archief

De rechtbank in Almelo heeft 20 en 10 maanden gevangenisstraf opgelegd aan twee mannen uit Enschede voor het oplichten van zeven verzekeringsmaatschappijen.

 

Ook moeten ze bij elkaar bijna _ 50.000 aan ten onrechte uitgekeerde schadebedragen terugbetalen. De rechter acht bewezen dat de mannen tussen 2001 en 2007 in hun woonplaats Enschede een groot aantal aanrijdingen hebben verzonnen en/of in scène hebben gezet. In totaal hebben ze daarbij voor _ 80.000 aan schadeclaims geïnd bij diverse verzekeringsmaatschappijen.

 

Rob Smitskamp, manager Handhaving & Controle bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, is voor alle betrokken verzekeraars in deze zaak de collectieve vertegenwoordiger: "De rechter tilde zwaar aan het feit dat de verdachten het vertrouwen dat tussen een verzekeraar en een verzekeringnemer zou moeten bestaan ernstig hebben geschaad."

 

Orion Direct is de zwaarst getroffen maatschappij, maar ook Delta Lloyd, Bovemij, Univé, Reaal, Achmea, Postbank, Interpolis en Unigarant zouden het slachtoffer zijn geworden van de oplichters.

 

Niet alle ten laste gelegde feiten konden (al) worden bewezen en een aantal zaken werd daarom voor nog onbepaalde tijd aangehouden. Daarom hoeven de verdachten nu nog niets terug te betalen aan Bovemij en Interpolis.

 

Aan Orion Direct moet bijna _ 19.000 worden terugbetaald en Delta Lloyd ruim _ 18.000. De mannen fungeerden als het brein achter een bende van in totaal acht oplichters. De andere betrokkenen, die bijvoorbeeld schadeformulieren hadden ondertekend of rekeningnummers beschikbaar hadden gesteld, kwamen er met lichtere straffen vanaf.

 

Reageer op dit artikel