nieuws

Fidin: AFM frustreert markt met interpretatie ‘directe beloning’

Archief

Fidin vindt dat de AFM de plank volledig misslaat door de interpretatie van het begrip ‘directe beloning’: de situatie dat de klant de factuur zelf betaalt of hiervoor een lening aangaat. Bij deze vorm van directe beloning gelden volgens de AFM geen passende provisieregels.

Fidin: AFM frustreert markt met interpretatie ‘directe beloning’

Bij inbouw van de factuur in de polis en betaling hiervan door de klant via premie of rente, is er echter geen sprake van directe beloning en gelden er dus wel degelijk provisiesregels, schreef de AFM begin deze week in een nieuwsbrief. Fidin, het samenwerkingsverband van NVA en NBVA, vindt dat deze opvatting in strijd is met de wet en het werken met nieuwe beloningsmodellen in hoge mate frustreert.
Als de afspraken over de beloning tussen klant en bemiddelaar contractueel worden vastgelegd, is het daarna niet meer van belang op welke wijze de beloning bij de adviseur komt, aldus Fidin. Wanneer de klant er voor kiest om deze beloning mee te financieren met de premie van het product en de lasten te spreiden, gaat het hier om een beloning waarop de aanbieder geen enkele invloed heeft. De vraag hoe de klant zijn financiering regelt, is irrelevant, vindt Fidin. "De voorwaarden die de AFM door deze interpretatie stelt aan de uitvoering van het financieringsproces zal de marktontwikkeling in hoge mate frustreren."
Het Verbond van Verzekeraars vindt het onderscheid dat de AFM maakt "kunstmatig en juridisch discutabel".

Reageer op dit artikel