nieuws

‘Directie aanbieder bij bovenmatige provisie ongeschikt’

Archief

Leidinggevenden van banken en verzekeringsmaatschappijen zijn niet geschikt voor hun functie als zij toestaan dat aan adviseurs en bemiddelaars bovenmatige provisies worden uitgekeerd. Dat stelde Jurjen Oosterbaan Martinius (D&O) woensdag tijdens een congres van DAK. De toezichthouders zouden deze managers eigenlijk uit hun functie moeten ontheffen, is zijn mening.

‘Directie aanbieder bij bovenmatige provisie ongeschikt’

Oosterbaan baseerde zijn stelling op "de huidige wetgeving en de maatschappelijke context" waarbinnen die leidinggevenden opereren. Als ze wel bovenmatige provisies willen uitkeren, dan zou dit voor AFM en DNB aanleiding moeten zijn te onderzoeken of deze functionarissen nog wel geschikt bevonden kunnen blijven om mede leiding te geven aan een bank of verzekeringsmaatschappij." Een excuus dat moeilijk is te bepalen wat wel of niet bovenmatig is, telt niet. Bij hun geschiktheid kan wat Oosterbaan betreft een groot vraagteken worden gezet "als ze niet de kennis hebben om te herkennen wanneer een provisie evident bovenmatig is".
Het toezicht zou er volgens hem een stuk eenvoudiger op worden. "Het lijkt mij makkelijker om de topmannen van maximaal zestig maatschappijen aan te spreken dan te proberen de rotte appels onder de tienduizend bemiddelaars te vinden."

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.