nieuws

‘Bovenmatige provisies moet AFM bij de bron aanpakken’

Archief

Leidinggevenden van banken en verzekeringsmaatschappijen zijn niet geschikt voor hun functie als zij toestaan dat aan adviseurs en bemiddelaars bovenmatige provisies worden uitgekeerd. Zij zouden uit hun functie moeten worden gezet.

 

Dat stelde Jurjen Oosterbaan Martinius van adviesbureau D&O tijdens het jongste DAK-congres. "Het is effectiever om de dealer aan te pakken in plaats van de verslaafde", zo tracht hij zijn punt met een vergelijking duidelijk te maken. Het toezicht zou er volgens hem namelijk een stuk eenvoudiger op worden. "Het lijkt mij makkelijker om de topmannen van maximaal zestig maatschappijen aan te spreken dan te proberen de rotte appels onder de tienduizend bemiddelaars te vinden. Verdere wetgeving kan in dat geval achterwege blijven."

 

Als leidinggevenden "binnen de huidige wetgeving en de maatschappelijke context nog bovenmatige provisies willen uitkeren, dan zou dit voor AFM en DNB aanleiding moeten zijn te onderzoeken of deze functionarissen nog wel geschikt bevonden kunnen blijven om mede leiding te geven aan een bank of verzekeringsmaatschappij", vindt Oosterbaan. Een excuus dat moeilijk is te bepalen wat wel of niet bovenmatig is, telt niet. Bij hun geschiktheid kan wat Oosterbaan betreft een groot vraagteken worden gezet "als ze niet de kennis hebben om te herkennen wanneer een provisie evident bovenmatig is".

 

Onverantwoord

Oosterbaan richt met zijn opmerkingen onder meer een pijl op het Verbond van Verzekeraars. Volgens de eigenaar van het adviesbureau in Hoevelaken pleit de belangenclub van verzekeraars voor transparantie bij alle schadeverzekeringen. Oosterbaan betreurt dit en vindt het pleidooi onder de huidige economische omstandigheden in de richting van het intermediair "onverantwoord".

 

Reageer op dit artikel