nieuws

Beleggingskosten pensioenpolis soms onverklaarbaar hoog

Archief

De kosten die bij collectieve pensioenverzekeringen in rekening worden gebracht voor het beheer van de beleggingsfondsen (de zogeheten TER), variëren van 0,03% tot 5,67% van het belegde vermogen. Voor percentages boven 1% is vaak geen verklaring te vinden, zo concludeert actuarieel bureau Lane, Clark & Peacock.

Beleggingskosten pensioenpolis soms onverklaarbaar hoog

Het bureau onderzocht 242 beleggingsfondsen bij de acht grote pensioenverzekeraars: Aegon, ASR, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, Interpolis, Nationale-Nederlanden, Reaal en Zwitserleven. De gemiddelde TER voor deze fondsen bedraagt 0,85%. Zwitserleven heeft met 0,04% het laagste gemiddelde, terwijl NN gemiddeld 1,34% rekent. Aegon en ASR hebben de fondsen met de hoogste TER-ratio's, oplopend tot 5,67%.
Lane, Clark & Peacock kan geen verklaring vinden voor de grote verschillen. "Zo'n honderd fondsen hanteren een TER van 1% of meer. Waarom deze fondsen beduidend meer kosten in rekening brengen dan anderen is niet duidelijk. Het gaat over het algemeen om gewone beleggingsfondsen die zich niet specifiek onderscheiden van andere fondsen." Volgens het bureau kan een 0,5% hogere TER leiden tot 9% hogere kosten bij een gegarandeerde pensioenregeling; bij beschikbarepremieregelingen is het effect een 3% tot 9% lager pensioen.

Reageer op dit artikel