nieuws

Banken voelen meeste pijn in hypotheken

Archief

Augustus heeft de hypotheekverstrekkers een schamele € 4,68 aan nieuw ingeschreven woningleningen opgeleverd: op februari na de laagste productie van dit jaar. Daarmee zakt de markt verder weg in het moeras: vergeleken met augustus 2008 is de omzet ruim 40% lager. Tot en met juli was de afname 37%. Vergeleken met juli is de productie […]

Augustus heeft de hypotheekverstrekkers een schamele € 4,68 aan nieuw ingeschreven woningleningen opgeleverd: op februari na de laagste productie van dit jaar. Daarmee zakt de markt verder weg in het moeras: vergeleken met augustus 2008 is de omzet ruim 40% lager. Tot en met juli was de afname 37%. Vergeleken met juli is de productie met 27% ingezakt, al is een afname van de omzet in de maand augustus vrij normaal.
Vrijwel alle partijen hebben in gelijke mate last van de moeilijke markt, al blijken dit keer de banken met een 42% lagere afzet van hypotheken de meeste pijn te voelen. Hun marktaandeel gaat daardoor vergeleken met juli met ruim een procentpunt omlaag naar 60%. De buitenlandse marktpartijen weten zich weer enigszins op te richten: met een kleine € 60 mln aan nieuwe woninghypotheken tillen zij hun marktaandeel weer boven het procent: ze staan nu op 1,2%. Die productie zal vrijwel uitsluitend afkomstig zijn van Bank of Scotland – met tegenwoordig Schotse ruiten in de huisstijl – en BNP Paribas Personal Finance (voorheen UCB).
Het gemiddeld ingeschreven bedrag daalt in augustus na een opleving in juli verder en komt met € 240.000 weer op het niveau van mei terecht. Overigens betreft dit alle inschrijvingen; gaat het alleen om de aankoop van woningen, dan ligt het gemiddelde bedrag een stuk hoger. Volgens cijfers van het Kadaster is die som in het derde kwartaal met € 279.777 (280.306) vrijwel gelijk gebleven en dik 7% lager dan in het derde kwartaal van 2008.
De gemiddelde hypotheekrente die voor de ingeschreven woninghypotheken moet worden betaald, lag tussen juli en oktober op 5,18%, tegen 5,3% een jaar eerder.
De markt voor consumptief krediet beleeft in augustus een dip: het netto verstrekte krediet gaat met 12% achteruit. Doordat ook het afgeloste bedrag achterblijft, blijft het totaal uitstaande kredietbedrag stabiel.
 
De hypotheekgegevens zijn afkomstig van het Kadaster, dat gegevens verwerkt over vastgoed in Nederland en deze bijhoudt in openbare registers, in de kadastrale registratie en op kadastrale kaarten. De consumptief-kredietcijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Reageer op dit artikel