nieuws

Werkgever wijst pensioen af wegens hoogte provisie

Archief

Zorgbedrijf IBZ heeft een door intermediairbedrijf IZH aangeboden pensioenregeling van Reaal afgewezen, omdat het provisiepercentage van 11,25% maakte dat de aanbieding niet marktconform was. Protest van IZH bij de rechter heeft niet mogen baten.

Werkgever wijst pensioen af wegens hoogte provisie

IZH deed twee jaar geleden een pensioenaanbieding voor de medewerkers van IBZ. Het zorgbedrijf vond het aangeboden GroepsIndividueel PensioenPlan (GIP) van Reaal niet marktconform, vanwege het investeringspercentage van 84,75%. "Dit is aanzienlijk lager dan in de markt gebruikelijk is voor contracten van deze omvang." Standaard bedraagt het investeringspercentage 90%, waarbij Reaal voor eigen kosten 4% rekent. De provisie kan de tussenpersoon zelf bepalen, variërend van 0% tot 11,25%. IBZ concludeerde dat IZH voor het maximum heeft gekozen.
Het intermediairbedrijf stelde door het afwijzen van de aanbieding en het daaropvolgende ontbinden van de samenwerkingsovereenkomst door IBZ € 253.708 aan provisie te hebben misgelopen. IZH is naar de rechtbank in Utrecht gestapt, maar die heeft IBZ in het gelijk gesteld. "De pensioenaanbieding is niet ten minste gelijk aan de bestaande regeling, zodat deze niet marktconform is."

Reageer op dit artikel