nieuws

Verbond: aantal faillissementen intermediair beperkt

Archief

Het Verbond van Verzekeraars dringt bij de politieke partijen aan op snelle bekrachtiging van versie 2 van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGFO 2). Dit besluit wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken. Politici moeten zich niet laten afschrikken door doemscenario’s voor het intermediair. “Maak een scherp onderscheid tussen het effect van de recessie op de markt en van de Bgfo-maatregelen”, luidt het advies. “Uit harde marktdata blijkt dat het aantal echte faillissementen zeer beperkt is.”

Verbond: aantal faillissementen intermediair beperkt

Spoedige invoering van de maatregelen in BGFO 2 is volgens de verzekeraars "noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de nood­zakelijke markttransitie geen snelheid verliest". Onder de maatregelen valt onder meer een totaalverbod op bonusprovisies. Voorts gaan de beloningsregels ook voor uitvaart- en betalingsbeschermingsverzekeringen gelden.
Het Verbond van Verzekeraars wil verder op korte termijn een evaluatie van de "complexe en fragmentarische regelgeving". Bovendien zou "de extensieve rol" van de AFM bij de invulling van open normen moeten worden beperkt.
De Consumentenbond dringt aan op aanscherping van de regels rond het dienstverleningsdocument; de bond hekelde eerder al kwaliteitsvergoedingen. De verzekeraars pleiten voor een handtekening van klanten onder het dienstverleningsdocument in plaats van een "separate instructie" over passende provisie, zoals de AFM wil. "Dat is weer een document erbij", verzucht het Verbond.

Reageer op dit artikel