nieuws

Run op spaargeld DSB gaf doorslag voor rechtbank

Archief

De Amsterdamse rechtbank heeft maandag de noodregeling van toepassing verklaard op DSB Bank, omdat spaarders in de nacht van zondag op maandag ruim € 27 mln van hun rekening hebben gehaald. Dat blijkt uit de toelichting op het vonnis. De massale opname begon nadat Pieter Lakeman, voorzitter van de stichting Hypotheeleed, klanten adviseerde hun geld bij DSB weg te halen.

Run op spaargeld DSB gaf doorslag voor rechtbank

Lakeman deed zijn oproep op 1 oktober in het tv-programma Goedemorgen Nederland. De drie dagen daarna is voor € 317 mln aan spaargeld opgenomen van DSB-rekeningen. Tot en met afgelopen zondag is in totaal € 623 mln opgenomen. Na het afwijzen van het eerste verzoek om een noodregeling door toezichthouder DNB haalden spaarders nog eens € 27,7 mln weg; dat was voor de rechtbank reden om alsnog over te gaan tot het van toepassing verklaren van de noodregeling. "De geldopnames in de periode voorafgaand aan de eerste behandeling van het verzoek waren duidelijk aan het afnemen, maar zijn de afgelopen nacht en morgen zeer sterk gestegen. Hierdoor is een andere situatie ontstaan. De liqiuditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering van die ontwikkeling."
Het eerste verzoek om een noodregeling werd maandagnacht afgewezen omdat de uitstroom van gelden een dalende tendens vertoonde en omdat DSB nog steeds liquide was.
 
Zie voor de uitspraak van de rechtbank Amsterdam: Noodregeling DSB toegewezen

Reageer op dit artikel