nieuws

Oostenrijkse marktleider laat oog vallen op Nederland

Archief

Vienna Insurance Group, de grootste verzekeraar van Oostenrijk, heeft zijn oog op Nederland laten vallen. Er is een overnamekas van € 1,2 mld aanwezig om via een overname de Nederlandse markt binnen te dringen.

Oostenrijkse marktleider laat oog vallen op Nederland

Vienna Insurance Group (VIG), tot twee jaar geleden Wiener Städtische geheten, heeft de afgelopen jaren vele overnames gedaan in Oost-Europa. In landen als Tsjechië, Slowakije en Roemenië is het marktaandeel inmiddels meer dan 30%; VIG is na Allianz de grootste verzekeraar in Oost-Europa. In eigen land is het marktaandeel zo'n 25%.

Directievoorzitter Günter Geyer heeft aangekondigd het blikveld te verbreden naar enkele West-Europese landen. In Duitsland en Italië is VIG al op bescheiden schaal actief. Geyer wil nu ook "graag" een positie in Nederland verwerven. Woordvoerder Barbara Hagen bevestigt die ambitie, maar kan er nog geen nadere details over geven. VIG heeft al langer een notificatie als buitenlandse verzekeraar bij De Nederlandsche Bank, zowel voor levens-als voor schadeverzekeringen. Daarvan heeft het bedrijf nog geen gebruik gemaakt.

De beursgenoteerde verzekeraar is goed voor een premieomzet van zo'n € 8 mld. Ongeveer de helft wordt in Oostenrijk verdiend. Schadeverzekeringen hebben iets meer gewicht in de portefeuille dan levenpolissen. In 2008 behaalde VIG € 540 mln winst.

Reageer op dit artikel