nieuws

Onderzoek naar rol toezichthouders en bestuurders DSB

Archief

Minister Bos (Financiën) wil op korte termijn een onderzoek starten naar de rol die toezichthouders, huidige en voormalige bestuurders hebben gespeeld bij de teloorgang van DSB Bank. DNB-president Nout Wellink wil bovendien een onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van Pieter Lakeman, die opriep om spaargeld weg te halen bij DSB.

Onderzoek naar rol toezichthouders en bestuurders DSB

Wellink acht de kans op een doorstart van de circa 2.000 medewerkers tellende bank vrijwel uitgesloten. Volgens hem zijn maandagochtend enkele tientallen miljoenen spaargeld opgenomen bij de bank, "maar dat is maar een fractie van wat de afgelopen weken is weggehaald". Hij vindt dat de oproep van Lakeman, voorzitter van de stichting Hypotheekleed, de zaak in een stroomversnelling heeft gebracht. "Het is de moeite waard te onderzoeken welke aansprakelijkheidsaspecten hieraan verbonden zijn."
Bos kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar de gang van zaken bij DSB Bank en het functioneren van de toezichthouders. "Daarbij moet ook worden gekeken naar de regelgeving. DNB en AFM moeten daarnaast een onderzoek gaan doen naar de verantwoordelijkheden van de huidige en voormalige bestuurders, onder wie Gerrit Zalm. Hij ziet dat onderzoek met vertrouwen tegemoet en mijn vertrouwen in hem is onverminderd groot", aldus Bos.

Reageer op dit artikel