nieuws

NVA wil winnaars weten van ‘Gelegaliseerde Diefstalprijs’

Archief

Kassa doet bij AFM beroep op openbaarheid

 

NVA-voorzitter Bob Veldhuis heeft toezichthouder AFM opgeroepen de namen bekend te maken van de verzekeraars die "waanzinnige provisies" hebben uitbetaald en de intermediairbedrijven die dergelijke provisies hebben ontvangen.

 

"Maak de winnaars van deze prijzen bekend", zei Veldhuis bij de uitreiking van prijzen aan verzekeraars die volgens leden van DAK, NVA en NBVA de beste dienstverlening aan het intermediair hebben. De NVA-voorman heeft zich geërgerd aan de berichtgeving over torenhoge provisies (tot 80%) op uitvaart- en betalingsbeschermingsverzekeringen, die alle tussenpersonen in een kwaad daglicht stelt. "Laat de AFM de nummers 1, 2 en 3 van deze ‘gelegaliseerde diefstalprijzen’ bekendmaken. Dan kunnen wij ze op gepaste wijze eren: met een enkele reis uit de WFT-registers. Liefst een enkele reis naar het buitenland; Fidin zal de tickets wel betalen."

 

ASR-topman Jos Baeten sloot zich bij de oproep van Veldhuis aan. "We moeten deze partijen uit de markt stoten."

 

Kassa

Consumentenprogramma Kassa gaat een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om de namen te verkrijgen van de zes aanbieders met hoge provisies die in een AFM-rapport staan vermeld. "Zeker zijn SNS Reaal, DSB en Cardif en zeer waarschijnlijk ook Afab", aldus presentator Felix Meurders.

 

In de televisie-uitzending van 17 oktober vroeg Meurders aan studiogast Bob Veldhuis of er bij Fidin (de fusiefederatie van NVA en NBVA) leden zijn die momenteel tot 40% provisie op koopsompolissen ontvangen. "Ik steek niet mijn hand in het vuur voor alle tussenpersonen, maar wel voor onze 1.400 leden", zo antwoordde Veldhuis, vice-voorzitter van Fidin.

 

Dergelijke provisies van 40% zouden volgens Christian Bouter van Independer nog mogelijk zijn bij bepaalde producten van MoneYou en TAF. "En TAF is een extreem voorbeeld van én een dure polis én een hoge provisie", aldus Bouter.

 

Provisiemaximum

Veldhuis bepleitte op televisie opnieuw een maximum van 25% provisie bij betalingsbeschermingsverzekeringen. Dat percentage zou moeten gelden voor kleine koopsommen; naarmate de koopsom hoger is, zou een aflopend percentage moeten gelden. Tweede Kamerlid Jolande Sap (Groen Links) toonde zich voorstander van een CDA-voorstel van een maximum van 15%. Met een blik richting Veldhuis zei Sap: "De sector zelf zegt dat het 25% kan zijn, dus ongetwijfeld zit daar nog wel wat marge in; die 15 lijkt me een heel mooi getal".

 

diefstalprijzen’bekend zijn, kunnen wij ze op gepaste wijze eren: met een enkele reis uit de WFT-registers."

Reageer op dit artikel