nieuws

‘Maak eind aan Adviesmatchregels’

Archief

Fidin (NVA en NBVA) heeft in een bijeenkomst van de vaste commissie voor Economische Zaken uit de Tweede Kamer een klemmend beroep gedaan om zo snel mogelijk een einde te maken aan de Adviesmatchregels. “Met name het CDA toonde veel begrip voor deze oproep”, aldus Fidin woensdag.

‘Maak eind aan Adviesmatchregels’

Volgens de Adviesmatch mag het intermediair bij bemiddeling in complexe producten niet meer provisie ontvangen dan 50% bij de transactie en 50% in de daarop volgende periode van tien jaar (nu is de verhouding 70-30). Namens Fidin deed Niels Mourits (foto) een boekje open over de kreditering binnen de financiële dienstverlening. Door het verbod op bonussen loopt het intermediair zo'n € 500 mln mis en door de Adviesmatch nog eens honderden miljoenen. En tenslotte weigeren banken aan intermediairbedrijven die vroeger veelal nog gemakkelijk voor 80% werden gefinancierd, nu meer te geven dan de helft. "Naast de overheid", zo stelde Mourits, "is het intermediair dus een zeer grote kredietverschaffer voor de aanbieders geworden." Hij wees ook op de recessie en de snel teruglopende markt. "Bemiddelaars in complexe producten en hypotheken weten het hoofd nauwelijks boven water te houden. Vele bedrijven zijn al failliet. Dit is extra wrang, aangezien zij zich tegelijk realiseren dat belangrijke sommen aan 'verdiend' geld bij de aanbieders staan."
CDA-kamerlid Elly Blanksma heeft toegezegd dat zij tijdens het komende Algemeen Overleg van 15 oktober met de minister van Financiën over het Bgfo 2 nadrukkelijk aandacht zal besteden aan de continuïteit van het intermediair.

Reageer op dit artikel