nieuws

Hypotheekshop: geldverstrekkers willen niet aan provisieloos model

Archief

De Hypotheekshop heeft op zijn site een ProvisieCalculator gezet, waarmee bezoekers kunnen zien hoeveel provisie bij een bepaald leningbedrag en een bepaalde hypotheekvorm ongeveer wordt uitgekeerd. Volgens de keten zijn er aanbieders die moeite hebben met provisieloos werken.

 
De rekenmodule toont wat minimaal en maximaal aan provisie wordt uitgekeerd voor de lening, het meeverbonden vermogensopbouwproduct, de overlijdensrisicopolis en de eventuele woonlastendekking. "Wij willen dat hypotheken uitsluitend nog zonder provisie worden aangeboden, maar niet elke hypotheekverstrekker werkt hier nu al aan mee. Onder druk van marktpartijen is er een aantal geldverstrekkers dat moeite heeft met het verstrekken van provisieloze producten. Ook zijn er geldverstrekkers die provisieloze producten tegenhouden, omdat zij bang zijn dat wij deze producten tegen een lagere rente kunnen aanbieden dan dat zij in hun eigen kanaal kunnen bieden", zegt directeur Ron Bavelaar.
 
Een hypotheek die alleen op provisiebasis kan worden gesloten, kan echter wel de beste oplossing zijn voor de klant. "Daarom verrekenen wij de provisie met de door ons gemaakte werkelijke kosten. Met de ProvisieCalculator kunnen mensen nu precies zien wat wij minimaal en maximaal aan provisie van de hypotheekverstrekker voor een bepaalde hypotheek ontvangen."
 
Transparantie alleen is echter niet genoeg, vindt Bavelaar. "In de praktijk blijkt namelijk dat de provisietransparantie onvoldoende leidt tot kritische vragen van de consument, omdat kosten voor een belangrijk deel zitten versleuteld in de rente. Consumenten zijn daarnaast gewend om 1% afsluitprovisie te betalen. Wij pleiten daarom voor versimpeling van het hele beloningstraject door consumenten rechtstreeks te laten betalen voor wat zij van de afzonderlijke schakels in de keten ontvangen."

Reageer op dit artikel