nieuws

Hypotheekhouders aan de grond

Archief

Steeds meer huiseigenaren kunnen hun hypotheek niet meer betalen. Het aantal geregistreerde betalingsachterstanden van leningen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is dit jaar al opgelopen tot 1800, waarvan 700 mensen in het afgelopen kwartaal in de problemen kwamen. Omgerekend is dat een stijging van vijftien procent. Dat blijkt uit cijfers die vandaag bekend worden gemaakt.

Hypotheekhouders aan de grond

Op straat

Directeur Karel Schiffer van NHG noemt de situatie zorgelijk: „Het gaat om huizenbezitters die al vier maanden niet aan hun verplichtingen voldoen. Dan heb je dus een serieus probleem. Na nog eens drie maanden wordt tot gedwongen verkoop overgegaan. Ik verwacht dat de helft van de 1800 gevallen er uiteindelijk niet met de bank uitkomt en dus op straat zal komen te staan.”

Overigens is het aantal gedwongen verkopen met verlies dit jaar wel gedaald, maar dat komt door de harde aanpak van hypotheekfraude. Het stemt Schiffer echter niet hoopgevend voor de nabije toekomst.

„We zien nu dat vooral gewone gezinnen de dupe zijn omdat de bank hun huis met verlies zal moeten veilen”, aldus Schiffer. „Voor mensen met NHG blijft de rampspoed beperkt als er onverhoopt moet worden verkocht. Als de opbrengst lager blijkt dan de hypotheekschuld betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen immers de restschuld aan de geldgever.”

(De Telegraaf, pag. 3)

 

 

Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:

 

Tientallen aanrijdingen per jaar in scène gezet

(De Gelderlander, pag. 4)

 

DSB treft regeling over hypotheken

(Het Financieele Dagblad, pag. 1; De Telegraaf, pag. 3; De Volkskrant, pag. 1; De Gelderlander, pag. 5)

 

Uitgekleed door ‘glibber Dirk’

(De Volkskrant, pag. 7)

 

‘Opbrengst beursgang Delta Lloyd ruim £1 mrd’

(Het Financieele Dagblad, pag. 9)

 

‘Meer synergie uit Rabobank halen’

(Het Financieele Dagblad, pag. 7)

 

'Lakeman wellicht strafbaar'

(Trouw, pag. 9)

 

Scheringa zegt sorry

(De Telegraaf, zondag 4 oktober, pag. 1)

 

'Dalende huizenprijs leidt niet tot harde ingrepen bank'

(De Telegraaf, zondag 4 oktober, pag. 17)

Reageer op dit artikel