nieuws

‘Goedkope’ autopolis niet per se beste keus op vergelijkingssites

Archief

Productwijzers

De productwijzers, eind 2008 door het Verbond van Verzekeraars geïntroduceerd, bieden geen soelaas, stelt Yellowtail. "Lancyr, iZio, FBTO en Centraal Beheer hebben die zonder aanpassing op hun website geplaatst, dus inclusief het logo van het Verbond. Ohra, Allsecur en Ditzo hebben de tekst van het Verbond gekopieerd en minimaal aangepast en bij Inshared, Queens, Zij Rijdt Beter en OnnaOnna heeft onze 'maatvrouw' überhaupt geen productwijzer op de website gevonden. De belofte van het Verbond wordt niet waargemaakt: namelijk, hulp bij productvergelijking."
 
Premies
Premies kunnen in een jaar tijd sterk verschillen, ondervond Yellowtail met de 'maatvrouw', die haar nog aan te schaffen tweedehands auto, met een cataloguswaarde van ongeveer € 70.000 WA+casco wilde verzekeren.
 
Ter Brugge: "In 2008 was OnnaOnna bijna de helft goedkoper dan Zij Rijdt Beter, maar de laatste heeft de premies drastisch verlaagd. Zij Rijdt Beter heeft met € 933 momenteel de laagste jaarpremie; Ohra is met € 2.957 de duurste aanbieder."
 
Bonus/malus
Het vergelijken van een product op dekking en voorwaarden blijkt een stuk complexer dan het maken van een premievergelijking. "Vooral bij de nieuw-/dagwaarderegeling, extra's en bonus/malusladders zijn er grote verschillen", aldus Van den Hoff. Hij geeft een voorbeeld: "OnnaOnna biedt na zes jaar 80% bonus. Bij Ditzo zit je pas na twintig jaar op 55% korting, terwijl Allsecur na achttien jaar op 80% zit. Beter kies je voor iZio, want dan zit je na tien jaar op 70% en bespaar je in zes jaar tijd € 2.700 in vergelijking met Ditzo."
 
Geen luxe
De onderzoekers van Yellowtail vinden dat de verzekeringsbranche snel met initiatieven moet komen om de vergelijkbaarheid van producten te verbeteren. "Meer concurrentie tussen vergelijkingssites is overigens ook geen overbodige luxe!"
 
Wie meer wil weten over transparantie en internetverzekeren kan een 'verdiepingsdag' (www.congresinternetverzekeren.nl) op 15 oktober bijwonen.

Reageer op dit artikel