nieuws

‘Geen provisies van 40% bij Fidin-leden’

Archief

“Ik steek niet mijn hand in het vuur voor alle tussenpersonen, maar wel voor onze 1.400 leden.” Zo reageerde Fidin-voorman Bob Veldhuis zaterdagavond op een vraag van tv-presentator Felix Meurders (foto) in het consumentenprogramma Kassa. De vraag was of er bij Fidin (NVA en NBVA) leden zijn die momenteel tot 40% provisie op koopsompolissen ontvangen.

‘Geen provisies van 40% bij Fidin-leden’

De provisies van 40% zouden volgens Christian Bouter (Independer) nog mogelijk zijn bij bepaalde producten van MoneYou en TAF. "En TAF is een extreem voorbeeld van én een dure polis én een hoge provisie", aldus Bouter.
Veldhuis bepleitte een maximum van 25% provisie bij heel kleine koopsommen en een aflopend percentage naarmate de koopsom hoger is.
Tweede Kamerlid Jolande Sap (Groen Links) is het eens met het CDA-voorstel van een maximum van 15%. Met een blik richting Veldhuis zei Sap: "De sector zelf zegt dat het 25% kan zijn, dus ongetwijfeld zit daar nog wel wat marge in; die 15 lijkt me een heel mooi getal".
Kassa gaat een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om de namen te verkrijgen van de zes aanbieders met hoge provisies die in een AFM-rapport staan vermeld. "Zeker zijn SNS Reaal, DSB en Cardif en zeer waarschijnlijk ook Afab", aldus Meurders.

Reageer op dit artikel