nieuws

FFP: fiscale regels voor alle beloningsvormen gelijk

Archief

De huidige fiscale regelgeving staat een grootschalige overgang op andere beloningsvormen dan provisie in de weg. Dat vindt de Federatie van Financiële Planners. Leden van de Tweede Kamer zijn via een notitie gevoed met argumenten om provisie fiscaal hetzelfde te gaan behandelen als fees en abonnementen. De Kamerleden praten komende donderdag over versie II van de BGFO.

FFP: fiscale regels voor alle beloningsvormen gelijk

Het provisiesysteem zorgt er volgens de FFP voor dat "de adviseur/bemiddelaar een stimulans heeft om de consument én positief te adviseren om tot aanschaf van een financieel product over te gaan, én te adviseren een zo groot mogelijk financieel product af te sluiten". Het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGFO) heeft weliswaar een omslag in het denken over alternatieve beloningsvormen teweeggebracht, maar er zijn volgens FFP praktische bezwaren, zoals de fiscale wetgeving. Zo moet over een nota van een adviseur BTW worden betaald als diens werk niet tot de aankoop van een financieel product heeft geleid.
FFP pleit voorts voor een fiscaal aftrekbaar bedrag voor kosten die een consument maakt voor het inwinnen van advies over zijn persoonlijke financiële situatie. Dit zou op jaarbasis maximaal € 4.000 moeten zijn. Tot slot wil de federatie een uitspraak hebben dat serviceabonnementen van intermediairbedrijven door toezichthouder niet als een verzekering worden aangemerkt.

Reageer op dit artikel