nieuws

Echtscheidingsadvies past bij nieuw verdienmodel

Archief

60% van de

 

adviseurs komt

 

uit intermediair

 

Met het Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) is een nieuw register operationeel. Tot nu toe zijn er 35 tussenpersonen die voor het examen zijn geslaagd en de titel RFEA-adviseur mogen voeren.

 

Zij moeten voldoen aan een gedragscode en een geschillenregeling. Het register bestaat uit twee delen: RFEA-particulier en RFEA-ondernemer. De opleiding tot RFEA particulier is op hbo-niveau, afgenomen door Fontys Hogeschool Financieel Management in Eindhoven, en duurt negen dagen. "Het gekozen niveau is absoluut noodzakelijk", zegt RFEA-voorzitter Van der Ploeg, in het dagelijks leven directeur van Scheidingsexpert Nederland. "Financiële advisering bij echtscheiding luistert nauw en dit wordt helaas door veel adviseurs onderschat."

 

Ander verdienmodel

Adviseurs die voor deze vorm van advies kiezen krijgen er veel voor terug, vindt Van de Ploeg. "Er ontstaan bijvoorbeeld tal van samenwerkingsmogelijkheden, zoals met accountants en advocatenkantoren. Bovendien wordt de overgang naar een andere verdienmodel gemakkelijker, omdat het uurloon hier al geaccepteerd is."

 

De relationele advisering maakt geen onderdeel uit van de opleiding. "Dukers & Baelemans heeft wel plannen om de leergang RFEA uit te breiden met een mediaton-module specifiek voor financieel adviseurs."

 

Van der Ploeg verwacht dat het aantal adviseurs in het particuliere deel van het register op zo’n 400 à 500 zal uitkomen. Het aantal zakelijke adviseurs zal, gezien de zwaardere opleidingseisen, beperkter blijven, denkt hij.

 

Emotionele reacties

Financieel adviseur Leen Winter van Winter Financiële Diensten in Heteren had als FFP-adviseur al de nodige ervaring op dit gebied. "Je merkt echter dat je kennis tekortschietbij financieel ingrijpende gebeurtenissen als een echtscheiding. De opleiding RFEA bevat bijvoorbeeld veel kennis over het familierecht, die je absoluut nodig hebt in dit soort zaken. Verder leer je hoe je moet omgaan met emotionele reacties."

 

Winters kantoor (1.500 relaties, 8 fte) werkte al voor een groot gedeelte op uurbasis. "Ik ben ervan overtuigd dat dit voor kantoren die met een uurprijs werken een interessante uitbreiding is van het dienstenpakket", zegt hij.

 

Reageer op dit artikel