nieuws

Delta Lloyd wil via beurs meeste respect verkrijgen

Archief

Concern leidt dit jaar meer dan _ 100 mln verlies

 

Delta Lloyd Groep hoopt op 3 november een notering te krijgen bij Euronext Amsterdam. Het concern krijgt een waarde toegekend die tussen de _ 2,5 mld en _ 3,1 mld ligt.

 

De prijs van de circa zeventig miljoen aandelen zal bij aanvang tussen de _ 15,50 en _ 19 liggen. Verkoper van de aandelen is het Britse verzekeringsconcern Aviva, die er zo’n _ 1,1 tot _ 1,3 mld mee zal ophalen. Aviva biedt daarmee 42% van het totale aandelenkapitaal te koop aan. De Britten houden een belang van 57% in Delta Lloyd Groep; het Fonds NutsOhra behoudt 7,9% van de stemrechten.

 

Meest gerespecteerd

Bestuursvoorzitter Niek Hoek noemt de beursgang een belangrijke stap "omdat een onafhankelijke beursnotering onze groeiambities ondersteunt". Die strategie moet op lange termijn alle belanghebbenden voordeel opleveren, meent hij. "Wij willen door de markt gezien worden als de meest gerespecteerde aanbieder van verzekeringen en financiële diensten in onze belangrijkste markten Nederland en België."

 

Ter begeleiding van de aankondiging van de beursgang maakt Delta Lloyd bekend na negen maanden op een nettoresultaat van "meer dan _ 100 mln negatief" te staan. Dat is te wijten aan de dalende rente en stijgende aandelenkoersen, waardoor verliezen moest worden geboekt op derivaten die aandelenposities afdekten. Het operationele resultaat is wel positief.

 

Pensioenen

In de eerste zes maanden is de brutopremieomzet uit levensverzekeringen met 40% gedaald tot _ 1,4 (2,3) mld. Bij het label ABN Amro beperkt de omzetdaling zich tot 15%, terwijl Ohra zelfs 10% groei realiseert tot _ 260 mln premie. De omzetdaling ligt vooral bij Delta Lloyd Leven. Dat haalde in 2008 nog _ 1,4 mld premie binnen via nieuw gesloten pensioencontracten met grote bedrijven als Bayer, Gamma, Imtech, KPMG en Polaroid.

 

Ohra-labels

De schadeverzekeringen brachten iets meer premie op: _ 799 (790) mln. De plus zit vooral bij Motorrijtuigen (+3% tot _ 205 mln) en Brand (+11% tot _ 284 mln). Een min is er bij de inkomensverzekeringen (-12% tot _ 150 mln). Door de overgang van het risicodragerschap van ziektekostenpolissen naar CZ doet vooral de omzet bij het label Ohra sterk afnemen: _ 68 (100) mln. Onder het label Ohra valt ook de omzet van iZio en Nationaal Spaarfonds en de Virtes-labels Kruidvat, De Nationale en Neckermann.

 

de meest gerespecteerde aanbieder van verzekeringen."

Reageer op dit artikel