nieuws

Curator wil miljoenen verhalen op leiding Hypotheekpad

Archief

Curator Jos Borsboom gaat de drie leidinggevenden van het failliete intermediairbedrijf Hypotheekpad aansprakelijk stellen voor hun wanbeleid. De schade overstijgt de _ 3 mln.

 

Los van de _ 110.000 aan vorderingen van diverse crediteuren heeft een groep van circa tachtig particulieren bijna _ 3,1 mln schade. Zij hebben via Hypotheekpad een (tweede) hypotheek of doorlopend krediet afgesloten. Daarbij werd een schuldbekentenis opgesteld, waardoor Hypotheekpad het geld zou beheren en de rente (4%) zou voldoen. Echter, de gelden werden vooral aangewend voor de eigen bedrijfsvoering. Die huishouding was nogal duur, onder meer dankzij forse betalingen (van enkele honderdduizenden euro’s) aan de drie managers en het uit dure BMW’s en Mercedessen bestaande wagenpark.

 

Bestuurder Perry van den Akker en de feitelijk leidinggevenden Alwin Colenbrander en Henny Ditmeijer zochten hun klanten volgens curator Borsboom niet lukraak uit. "Er werd gezocht naar klanten in wijken waarvan werd verondersteld dat kennis- en opleidingsniveau lager dan gemiddeld was. Veelal werden mensen op gevorderde leeftijd benaderd." Zij werden "op zeer overtuigende, haast dwingende wijze" tot het sluiten van een kredietovereenkomst bewogen. Daar was telkens een zelfde notaris bij betrokken.

 

De Autoriteit Financiële Markten deed in juli een inval bij Hypotheekpad. Begin september werd het faillissement uitgesproken over de onderneming, die ooit tien werknemers in Rotterdam en dertig mensen op het callcenter in Enschede in dienst had.

 

Reageer op dit artikel