nieuws

Bewindslieden willen rookmelders in alle woningen

Archief

Om het aantal doden en gewonden bij woningbranden omlaag te krijgen, moeten er rookmelders komen in alle huizen. De ministers Ter Horst en Van der Laan werken samen met brandweer, Verbond van Verzekeraars, woningverhuurders en de Brandwondenstichting een plan uit om het gebruik van rookmelders te stimuleren.

Bewindslieden willen rookmelders in alle woningen

Dat schrijven ze aan de Tweede Kamer bij een rapport over dodelijke woningbranden in het afgelopen jaar, dat is opgesteld door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra. De belangrijkste oorzaken van onopzettelijke woningbranden waren in 2008: in slaap vallen tijdens roken, kortsluiting en onvoorzichtigheid met elektrische apparaten. Slechts bij zes van de 44 niet-opzettelijke woningbranden was zeker een rookmelder aanwezig. Bij brand die ontstaat door in slaap vallen tijdens roken, speelt de brandbaarheid van schuimrubber in meubels en matrassen een belangrijke rol. De overheid bekijkt nu of hiervoor brandveiligheidseisen ingevoerd kunnen worden, zoals deze ook al in het buitenland gelden. Intussen blijft voorlichting over brandgevaar volgens de bewindslieden de beste manier om branden te voorkomen en het aantal slachtoffers te verminderen. Daarbij moet speciale aandacht komen voor mensen die zichzelf niet kunnen redden, zoals kleine kinderen, gehandicapten en bedlegerige mensen, maar ook mensen in ziekenhuizen, kinderdagverblijven en op school.

Reageer op dit artikel