nieuws

‘Banksparen groeit naar helft fiscaal gedreven spaarmarkt’

Archief

Volgens consultancybureau IG&H groeit het aandeel van banksparen op de markt voor fiscaal gedreven vermogensopbouw in het kader van pensioen en hypotheek naar zo’n 45% in 2012.

 

Halverwege dit jaar bedroeg het marktaandeel van banksparen 30%, zo heeft IG&H berekend. Het bureau doet de voorspelling aan de hand van gegevens van Rabobank, ING, ABN Amro, Nationale-Nederlanden, SNS Bank, Delta Lloyd Bank, Florius, Aegon en Fortis Bank. In totaal is nu voor bijna _ 1,8 mld op bankspaarrekeningen gestort. Volgens IG&H gaat de bankspaarproductie niet volledig ten koste van de verzekeringsmarkt. "Banken lijken extra spaargeld uit de reguliere spaarmarkt aan te trekken, waardoor de fiscale markt is gegroeid."

 

Ruim 80% van de bankspaarrekeningen wordt geopend bij een bankkantoor. "Intermediairs zijn nog steeds terughoudend in het adviseren van banksparen. Dat is mede te verklaren doordat het verdienmodel minder aantrekkelijk is voor intermediairs."

 

ING meldde eerder dat 30% van alle hypotheekaanvragen een bankspaarhypotheek betreft; bij Rabobank is banksparen het standaard advies. Gegevens van het CBS en het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) toonden eerder dat op de individuele pensioenmarkt banksparen goed is voor 25% van het aantal nieuw gesloten contracten. Op basis van het totaal ingelegde bedrag heeft banksparen een marktaandeel veroverd van grofweg 15%.

 

Reageer op dit artikel