nieuws

Banken doen stap terug in assurantiebemiddeling

Archief

Bij de Nederlandse grootbanken zijn in 2008 de inkomsten uit assurantiebemiddeling fors gedaald. De assurantieafdelingen van de banken zagen hun omzet met bijna 10% afnemen tot € 662 mln. In dat licht steekt de omzetdaling bij Rabobank Nederland, het grootste intermediairbedrijf van ons land, nog gunstig af: -6%.

Banken doen stap terug in assurantiebemiddeling

De daling is het grootst bij de assurantietak van Fortis Bank (-27%), maar ook de teruggang bij Friesland Bank (-22%), SNS Bank (-17%) en ING (-9%) is omvangrijk. Bij ABN Amro blijft de neergang beperkt tot 5%. Friesland Bank heeft als excuus nog de verkoop van pensioenadviesbureau Aecum aan Unirobe Meeùs.
De omzetdaling bij de banken is vooral toe te schrijven aan de ingezakte verkoop van levensverzekeringen. De introductie van bankspaarproducten en het negatieve klimaat voor beleggingsverzekeringen laten hier hun sporen na. DSB Bank zag de provisies uit verzekeringen vorig jaar al met meer dan een kwart afnemen tot iets minder dan € 50 mln. Daarmee was DSB in omvang nog wel de tiende bemiddelaar van ons land. Op die ranglijst staat Aegon Bank Bemiddeling 28e; de omzet klapte daar met ruim 30% in.
AM publiceert in de tijdschrifteditie van vrijdag 30 oktober de jaarlijkse top-100 intermediairbedrijven; het AM Jaarboek 2009, met bedrijfstakbrede jaarcijfers, verschijnt medio december. 
Foto: het hoofdkantoor van Friesland Bank in Leeuwarden.

Reageer op dit artikel