nieuws

AFM geeft failliet kantoor na maanden boete

Archief

Faillissementen in Haagse en Deventer regio

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete opgelegd aan QuaRendum. De beschikking is op de stapel vorderingen gelegd door de curator. Het kantoor in Epe ging namelijk in juni al failliet.

 

Vier maanden na de faillissementsuitspraak door de rechtbank in Zutphen heeft de toezichthouder QuaRendum een boete van _ 6.000 opgelegd. De AFM was april 2008 met een onderzoek naar de hypotheekadvisering bij QuaRendum begonnen. Alle dossiers van de eerste drie maanden van 2008 zijn opgevraagd. Op 22 juli volgde een bedrijfsbezoek. Op 23 februari dit jaar werd het eindrapport aan bedrijfsleider Wim Schaap voorgelegd: in elf van de veertien dossiers was de geadviseerde hoogte van het hypothecaire krediet niet passend bij de financiële positie van de consument.

 

Regio Deventer

De rechtbank in Zwolle heeft medio oktober twee assurantiekantoren in de regio Deventer failliet verklaard. Het betreft Borger & Bronkhorst in Deventer en het in Raalte gevestigde Van Mierlo Assurantiën.

 

Bij Borger & Bronkhorst werkten tot voor kort nog acht mensen. De directie werd gevoerd door Wout Borger; zakenpartner Erix Bronkhorst was niet meer voor de onderneming werkzaam. De vergunning voor de bemiddeling in hypothecair en consumptief krediet is enkele maanden geleden door toezichthouder AFM ingetrokken.

 

Eenmanszaak Van Mierlo Assurantiën is op aanvraag van eigenaar Bert van Mierlo failliet verklaard. Hij noemt als oorzaak een slepend financieel geschil met voormalig compagnon Roeland Berkemeijer. Zij hadden een gezamenlijke onderneming van 1 juli 2004 tot 1 januari 2007. Curator Jasper Gevers van De Haan Advocaten in Zwolle probeert de portefeuille van Van Mierlo te verkopen.

 

Regio Den Haag

De Haagse rechtbank heeft voorlopige surseance verleend aan Ulrick ’t Zand, die in Rijswijk handelde onder de naam HypotheekVisie. ’t Zand kreeg uitstel van betaling omdat hij bijna overeenstemming had met de schuldeisers. Bewindvoerder Spaa heeft van HypotheekVisie begrepen dat de franchiseovereenkomst met ’t Zand in juni was beëindigd. Op de website van de hypotheekketen stond HypotheekVisie Rijswijk op het moment van het faillissement echter nog gewoon als een van de franchisenemers aangegeven.

 

Voor het kantoor Hypo-take Den Haag was het oordeel van de rechter minder coulant: faillissement. Hypo-take Den Haag was een onderneming van Carlos Honders. Hij werd in mei persoonlijk failliet verklaard. Vestigingen van Hypo-take in Zoetermeer en Pijnacker zijn eerder al opgeheven.

 

Infass

Het hypotheek- en assurantiekantoor Infass in het Friese Zwaagwesteinde is door de rechtbank Leeuwarden failliet verklaard. Infass was de doorstart van de in maart 2002 gefailleerde Info Shop, een onderneming van Gaatse Bosma. De vergunning van Infass staat op naam van zijn echtgenote Catrina Bosma-Bouma; Gaatse Bosma is een van de acht werknemers van Infass, van wie twee het faillissement hebben aangevraagd.

 

Reageer op dit artikel