nieuws

Afab zegt provisie vaarwel

Archief

De intermediairdivisie van Afab is afgestapt van beloning op basis van provisie. In plaats daarvan wordt nu een verrichtingenfee in rekening gebracht. “Aanleiding zijn de mogelijk nadelige gevolgen voor de consument van de provisiegedreven verzekeringsproducten en de gebrekkige transparantie daarvan, de veranderende wetgeving en de gewijzigde marktomstandigheden.”

Afab zegt provisie vaarwel

De wijziging is begin september doorgevoerd, meldt Afab. Alleen voor consumptief krediet wordt nog – wettelijk voorgeschreven – provisie geïncasseerd. "Hiermee is ieder verkoopvoordeel voor adviseurs en voor Afab om specifieke producten te verkopen, verdwenen."
Werknemers met klantcontact worden getraind in de nieuwe werkwijze. "Vooral bij de intermediaire divisie was de levering van consumentenproducten provisiegedreven", erkent Afab. Adviseurs krijgen nu een vast basissalaris met een variabel deel, "dat beperkt is en uitsluitend wordt gebaseerd op de kwaliteit van het advies". Afab gaat verder met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 alle dossiers controleren op passend advies. Dat zijn er zo'n 22.000. "We hebben er nu 1.000 gecontroleerd en daarvan was in vier gevallen het advies niet juist", zegt interim-bestuursvoorzitter Martin Dupon.

Reageer op dit artikel