nieuws

Afab gaat provisie ook voor serviceproviders schrappen

Archief

Beursgang is nu definitief van de baan

 

Om claims vanwege provisiegedreven advies af te wenden en financiële problemen het hoofd te bieden, heeft Afab het roer radicaal omgegooid: provisies zijn bij adviseurs en (binnenkort) serviceproviders verleden tijd en aandeelhouder Maasbert Schouten heeft niet langer de dagelijkse leiding.

 

Die is overgenomen door ‘gedelegeerd commissaris’ Martin Dupon en door Gijs van Rozendaal. De laatste, volgens Afab sinds april bezig met een reorganisatie die het aantal banen heeft teruggebracht van 600 naar 400, erkent onomwonden dat de beloning een bepalende factor is geweest in de adviezen: "Vooral bij de intermediaire divisie was de levering van consumentenproducten provisiegedreven." Er worden 22.000 dossiers van na 1 januari 2008 gecontroleerd. Volgens Dupon zijn er al duizend bekeken: "Daarvan was er maar in vier gevallen sprake van een verkeerd advies."

 

Dupon is de nieuwe ceo, terwijl Van Rozendaal de bijzondere functie ‘chief restructuring officer’ heeft gekregen. Schouten behoudt een zetel in de raad van bestuur. Zijn nieuwe titel is cco: chief commercial officer. Het besluit om tijdelijk een nieuwe voorzitter aan te stellen, is genomen door de raad van commissarissen, zegt Dupon. "Schouten is het prototype van de ondernemer met een voorkeur voor businessontwikkeling en marketing. Het leek ons beter voor hem om een stap terug te doen en een strategie te gaan bedenken waar we de toekomst mee in kunnen", zegt Dupon.

 

De 125 medewerkers tellende adviestak van Afab werkt nu op basis van een uurtarief. "Klanten moeten daar ontzettend aan wennen. Het nadeel voor ons is dat het wat minder opbrengt, terwijl er over het algemeen al minder krediet wordt verstrekt. Dat zorgt ervoor dat de winst onder druk staat." Dupon ontkent dat er sprake is van rode cijfers. "In operationele zin maken we zeker geen verlies."

 

Serviceproviders

De divisie Serviceproviding (onder meer StercK, Quarré, Xtensive en PensioenPoint) zal ook overstappen op een provisieloos model, zegt Dupon. Voor zowel aanbieders als aangesloten kantoren zullen de Afab-serviceproviders verrichtingentarieven in rekening gaan brengen. "Wij willen eerst de mening van de AFM weten voordat we het nieuwe model gaan invoeren. Zo zijn de fiscale consequenties nog niet duidelijk: het zou kunnen dat wij btw moeten gaan afdragen."

 

De afgelopen jaren is een aantal aankopen gedaan, die zijn gefinancierd door een consortium van banken onder leiding van NIBC. "Alleen heeft het verdienmodel klappen gehad: de bonus is afgeschaft en de markt is met 40% gekrompen. Dat heeft druk gegeven op de aflossingscapaciteit." De financiering voor de overnames bedraagt ruim _ 180 mln. "We zijn met de banken om tafel gaan zitten om die financiering om te bouwen. We zitten nu in de afrondende fase."

 

Geen beursgang

De in 2005 aangekondigde en vorig jaar uitgestelde beursgang van Afab is inmiddels van de baan. "Dat heeft de afgelopen jaren sowieso niet op de planning gestaan", aldus Dupon. De aanvraag voor een algemene bankvergunning, waar Afab al sinds 2005 mee bezig was, is ingetrokken. Wel is in september een vergunning gekregen voor het bemiddelen in spaarproducten. "Dat is met het oog op het uitbreiden van ons productassortiment", aldus Dupon.

 

Kritiek op gebrekkige betaling van provisies aan aangesloten kantoren wordt door Afab ontkend; wel is afgelopen zomer de Stichting beheer derdengelden Afab opgericht ten behoeve van de provisiebetalingen. In het bestuur van die stichting zit onder anderen Leo Pruis, voormalig bestuurslid van Achmea.

 

Reageer op dit artikel