nieuws

Pensioenverzekeraars negeren bonusverbod

Archief

Ondanks het verbod op omzetgerelateerde bonusprovisies hanteren enkele verzekeraars ook na 1 januari nog omzetbonussen. Dat is het geval bij collectieve pensioenverzekeringen. Argument is dat die niet onder de WFT-regels voor complexe producten vallen.

De Amersfoortse heeft het in de provisieregeling 2009 voor het intermediair zwart op wit staan: "Een pensioenverzekering is geen complex product in de zin van de WFT. Voor pensioenverzekeringen verandert de regeling rondom de bonusprovisie vooralsnog niet." Ook Delta Lloyd blijft vooralsnog het bestaande provisiesysteem hanteren. Aegon laat een beslissing over het uitkeren van bonussen afhangen van de AFM; de toezichthouder komt binnenkort met een richtlijn. Zwitserleven had vóór 1 januari al geen bonusstructuur meer voor collectieve levenpolissen. "Wij hebben behoorlijk last van maatschappijen die op dit gebied nog flink in de bus blazen", zegt verkoopdirecteur Nico Dekker.
Adviesketen Pensioendesk zegt bij een eventueel verbod "vol midscheeps" te worden geraakt. Akkermans & Partners, adviserend op basis van uurtarieven, vindt een verbod volledig in geest van de wet. "Dat zal iedereen toch begrijpen", zegt Theo Gommer. "Het is altijd de bedoeling geweest dat pensioenen ook onder de regeling zouden vallen."

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.