nieuws

‘Rugnummer voor elke financiële dienstverlener’

Archief

De stichting DSI (Deskundigheid, Screening en Integriteit) wil dat binnen afzienbare tijd iedereen met een integriteitsgevoelige functie in de financiële dienstverlening geregistreerd is. Dit geldt voor alle medewerkers met klantcontact. “Zij krijgen dan een rugnummer, waardoor consumenten in een openbaar register op internet kunnen controleren of hun financieel deskundige betrouwbaar is.”

‘Rugnummer voor elke financiële dienstverlener’

Door een dergelijke registratie komt de persoonlijke verantwoordelijkheid van medewerkers met klantcontact bij banken, verzekeraars, intermediairs en pensioenfondsen beter tot uitdrukking, aldus DSI. De stichting noemt het de belangrijkste conclusie uit de toekomstvisie 'Samen met DSI werken aan integriteit in de financiële dienstverlening' die aan deze financiële instellingen is toegestuurd.

DSI, van oorsprong het integriteitsinstituut van de effectenwereld, vindt dat het onderschrijven van een gedragscode onvoldoende is om fatsoenlijk zakendoen te waarborgen. "Het is van belang dat directies en medewerkers met klantcontact en degenen die toegang hebben tot de administratieve systemen alert gehouden worden met betrekking tot hun integriteit. Dat vraagt om een soort onderhoudsbeurt in de vorm van voortdurende coaching en bijscholing."

Als het plan van DSI wordt gerealiseerd, zal het aantal geregistreerde financieel medewerkers op integriteitsgevoelige functies binnen enkele jaren toenemen van 7.000 (nu) tot 75.000 personen.

Reageer op dit artikel