nieuws

Faillissementen voor bekende en ooit omvangrijke kantoren

Archief

EHB

EHB Financieel Advies in Lelystad (EHB stond voor Eerste Hulp Bij) is op verzoek van eigenaar Martin Heidekamp (41) failliet verklaard. Dat kost 34 mensen hun (deeltijd-)baan. Het twee jaar oude bedrijf verkocht met negen mensen in de buitendienst landelijk uitvaartverzekeringen onder de handelsnaam Verenigde Uitvaart Adviseurs (Vuad). Problemen met de incasso van premies zorgden voor sterk oplopende provisieterugboekingen en daarmee voor onoverkomelijke financiële problemen, aldus Heidekamp. Hij gaat nog wel verder met zijn op schadeverzekeringen gerichte EHB Verzekeringen.
 
HIN
Een faillissement maakte tevens het einde aan Hypotheek Informatiecentrum Nederland (HIN) en het aanverwante callcenter H&G Financiële Diensten. "Ik heb heftig bijgestuurd, maar het is niet gelukt", zegt de 40-jarige eigenaar Frits Germs. HIN had in zijn hoogtijdagen 37 buitendienstadviseurs. In de laatste twee jaar is dat aantal tot zes teruggebracht. In Apeldoorn werkten verder vier mensen in de binnendienst en dertig voor het callcenter H&G. Volgens Germs werden er nog voldoende nieuwe polissen gesloten, maar werden de lasten van royementen en het monumentale kantoorpand te hoog. Een uitstapje naar uitvaartverzekeringen werd evenmin een succes. "Alles wat erin gaat, gaat er daar ook weer uit", is zijn ervaring.
 
Buiten het faillissement blijven HIN Verzekeringen (schadeverzekeringen) en inkoopbedrijf Hinkoop.
 
Expiratieweb.nl
Het faillissement van Advios Assurantiën, beter bekend onder de handelsnaam Expiratieweb.nl, is aangevraagd door twee ex-medewerkers van het bedrijf. In Amersfoort was al geen personeel meer in dienst van Advios. Directeur Ralph Geissen (31) schrijft het bankroet onder meer toe aan de toegenomen regelgeving. "Producten als direct ingaande lijfrenten en gouden handdrukken direct via internet sluiten, kan volgens door de AFM-regels niet meer." De economische crisis is een tweede reden en het conflict met twee personeelsleden de druppel. "Ik ben kapot geprocedeerd."
 
Derde kruis
Een faillietverklaring trof verder Steengoed Hypotheken (drie werknemers). Het kantoor in Santpoort-Noord is eigendom van Bas van Rossem (46) en Willem Hilderink (49). Voor Van Rossem is dit het derde kruis achter zijn naam: hij was als aandeelhouder eerder betrokken bij de faillissementen van de intermediairbedrijven Profinesse (2003) en Hypotheek Centrum Kennemerland (2004). Hofleverancier Reaal ging daarbij voor € 9 mln het schip in.
 
Hypotheekpad
De Rotterdamse rechtbank sprak het faillissement uit over Hypotheekpad. Het plaatselijke intermediairbedrijf had een eigen callcenter in Enschede. Via een soort piramideconstructie werd geld van klanten geleend, wat het kantoor van eigenaar Perry van den Akker uiteindelijk de kop heeft gekost. "Het gaat om enkele miljoenen", aldus curator Borsboom. "Met nieuwe leningen werden verplichtingen aan bestaande klanten voldaan in de veronderstelling dat de weg naar grote groei was ingeslagen." Volgens de curator waren er ten tijde van het faillissement nog enkele van de tien medewerkers actief voor Hypotheekpad. Zij hebben wegens achterstallige salarisbetalingen de faillissementsaanvraag ingediend.
 
Koster Assurantiën
De rechtbank in Groningen verklaarde Koster Assurantiën & Onroerend Goed in Muntendam failliet. Die uitspraak is volgens kantooreigenaar Jo Koster een direct gevolg van een schadeclaim. Twee klanten voelen zich gedupeerd na een belegging in "toeristisch onroerend goed". De rechter acht financieel adviseur Koster voor 60% aansprakelijk voor die schade. Koster hoopt met vrouw en zoon in dienst te treden bij een regiogenoot, die wellicht de 1.400 relaties tellende portefeuille koopt.
 
Na een vier weken durende surseance van betaling is pensioenadviesbureau 3Advies in Leusden alsnog failliet verklaard. De onderneming was eigendom van Emmanuel Tielens (56).
 
Een faillissement was er verder voor AssuVries. Het assurantiekantoor in Drachten had geen AFM-vergunning.

Reageer op dit artikel