nieuws

DSB wil stoppen met boeterente

Archief

Fascinatie

"Ik heb er met fascinatie kennis van genomen", zegt Florius-directeur Paul van der Meijs. "In de Verenigde Staten kun je ook op elk moment van je hypotheek af, maar daardoor is de kostprijs voor de consument fors hoger. DSB zal een behoorlijke renteopslag moeten rekenen om dit te financieren."
 
Directielid Douwe Dijkstra van Obvion vindt het eveneens een riskante stap: "Zo wordt het een wedstrijd zonder nieten voor de klant. Het aflossingsrisico is een reëel risico dat geprijsd moet worden. Als je een hypotheek voor tien jaar vastzet, is voor dat percentage geld ingekocht. Onder normale omstandigheden, bij verkoop van de woning of bij overlijden, is het normaal dat de klant boetevrij kan aflossen. Maar het risico dat de klant naar een goedkopere geldgever gaat, moet op de een of andere manier in de prijs worden berekend. Dat kan in mijn ogen alleen als je de prijs aan de voorkant verhoogt."
 
Demonstratie
Bij het hoofdkantoor van de bank in Wognum is twee weken terug door enkele tientallen gedupeerden gedemonstreerd. "Dat is heel rustig verlopen", aldus Wilting. Volgens hem waren er onder de demonstranten drie klanten, die zijn uitgenodigd voor een gesprek. Volgens Wilting heeft DSB Bank inmiddels tweehonderd klachten behandeld; de helft is afgewezen en de andere helft krijgt een compensatievoorstel. "De Ombudsman is tevreden over de manier waarop we dit afwikkelen."
 
Bankspaarhypotheek
DSB Bank heeft een bankspaarhypotheek in het assortiment opgenomen. Voor het product wordt bij een rentevaste periode van 5 jaar een rente gerekend van 4,55%. Als adviesvergoeding wordt een vast bedrag van € 1.750 in rekening gebracht. Volgens de financiële bijsluiter van het product levert de hypotheek een nettorendement op van 3,8%. Verder geldt een tevredenheidsgarantie: tot zes maanden na ondertekening van de hypotheekofferte kan de lening boetevrij worden ingelost. "Alle gemaakte kosten, zoals afsluit-, administratie-, notaris- en inschrijvingskosten worden terugbetaald." Taxatiekosten en betaalde rente en premie worden niet vergoed.

Reageer op dit artikel